sunnuntai 9. syyskuuta 2012

KEBABCHETA & LJUTENITSA


KEBABCHETA, JAUHELIHAVARTAAT

2 valkosipulinkynttä
400 g sika-nautajauhelihaa
1tl merisuolaa
1 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa (=jeeraa)
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl kuivattua kynteliä
1/2-1 dl vettä
1/2 rkl viinietikkaa

Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita jauhelihaan valkosipulimurska, suola, pippuri, jeera, paprikajauhe, kynteli, vesi ja viinietikka. Möyhi jauhelihaa käsin niin että mausteet sekoittuvat tasaisesti. Peitä ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Muovaile taikinasta n. 10 cm pituisia tankoja. (Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä).

Paista kebabchet hiilloksella tai kuumalla parillapannulla täysin kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Tarjoa tomaatti-sipuli-persilja-salaatin, ljutenitsa-kastikkeen ja jääkylmän oluen kanssa.

HUOMIO: Vaikka mieli tekisikin, bulgarialaisen logiikan mukaan kebabche-taikinaan ei saa lisätä sipulia eikä persiljaa, muuten siitä tulee lihapullataikina.


LJUTENITSA, PIKANTTI TOMAATTIKASTIKE

1 kg tomaatteja
1 punasipuli
4 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1/2 dl auringonkukkaöljyä
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl kynteliä
2 laakerinlehteä
1/2 tl merisuolaa
1 rkl fariinisokeria
4 suippopaprikaa
1/2 ruukkupersiljan silputut lehdet

Pidä tomaatteja kiehuvassa vedessä niin kauan että kuoreen tulee repeämä. Kuori tomaatit, nosta toiseen kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipuli. Poista chilin kanta ja silppua palko. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sipuli, valkosipuli ja chili pehmeiksi. Lisää tomaattisose ja mausteet. (Bulgariassa ei lisätä sokeria, siellä auringon kypsyttämät tomaatit ovat riittävän makeita.) Keitä miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia, kunnes neste on haihtunut puoleen.

Laita paprikat 200 asteiseen uuniin grillivastuksen alle kunnes kuoret mustuvat. Vedä kuoret irti ja leikkaa malto kuutioiksi. Silppua persiljan lehdet. Lisää paprika ja persilja kastikkeeseen ja keitä vielä 5 minuuttia. ( Jos haluat ljutenitsasta sileää, soseuta viimeisetkin sattumat sauvasekoittimella.) Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa ljutenitsa kylmänä kebabchen kanssa, tai levitä leivän päälle ja ripottele pinnalle murennettua fetajuustoa.


2 kommenttia:

  1. Tuttu makupari, näistä kuvista voi melkein maistaa ja "haistaa" bulgarian grilliherkut ! Lisää tällaista, kiitos herra ja rouva BG !

    VastaaPoista
  2. Julia ja Jules, hienoa jos maistui !
    t. ruova BG ;)

    VastaaPoista